Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Εκδόθηκε το νέο βιβλίο με τίτλο «Η κοινότητα Βαλτινού» του Δημήτρη Τσιγάρα

 


Εκδόθηκε τον Μάιο του 2021 το νέο βιβλίο με τίτλο «Η κοινότητα Βαλτινού» του Δημήτρη Τσιγάρα.

Πρόκειται για ένα άλλο έργο έρευνας (270 σελίδων), που αφορά στη συγκέντρωση ενός σώματος μελετημάτων, το οποίο δίνει στον αναγνώστη, με τρόπο ευσύνοπτο αλλά διεισδυτικό, τα στοιχεία και τα γεγονότα που σημάδεψαν την κοινότητα και το χωριό Βαλτινό. Παράλληλα εξετάζονται και καταγράφονται τα διάφορα φυσιογνωμικά, γεωγραφικά και στατιστικά στοιχεία, η υλικοτεχνική υποδομή, το ανθρώπινο δυναμικό και τα διάφορα έργα και παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη λειτουργία του θεσμού της κοινότητας. Για να διαβάσετε το βιβλίο πατήστε εδώ

Πρόλογος του συγγραφέα

Η παρούσα μελέτη, είναι ακόμα ένα έργο που το θέμα του βαδίζει στα ίχνη της τοπικής ιστορίας του Βαλτινού.

Η συνεχής διερεύνηση, καταγραφή και ανάδειξη του παρελθόντος –με επιμονή στον συγκεκριμένο τόπο, στη διεξοδική και εκτενή προσέγγιση όσον αφορά τη θεματολογία της συγγραφής και έκδοσης βιβλίων που αφορούν στο Βαλτινό– δεν οφείλεται σε μια στείρα τοπικιστική αντίληψη για τον γενέθλιο τόπο μου ή σε μια συνθηκολόγηση, μια υποταγή σε ανθρώπινη αδυναμία, αλλά αποτελεί για μένα ένα οδοιπορικό αναζήτησης της Ιθάκης. Της Ιθάκης ως σύμβολο κάθε ωραίου σκοπού που θέτει ο κάθε παθιασμένος άνθρωπος αγωνιζόμενος να τον πετύχει μέσα στη σκληρή πορεία της ζωής. Και βέβαια η Ιθάκη προσφέρει την ευκαιρία για το ταξίδι. Άλλωστε κάθε τι αληθινά μεγάλο μέσα στη ζωή φαίνεται να είναι αναπόσπαστα δεμένο με το στοιχείο του πάθους.

Με σεβασμό λοιπόν στην τεκμηρίωση, τη μεθοδολογία και τους κανόνες της έρευνας, το βιβλίο «Η Κοινότητα Βαλτινού» προέκυψε μέσα από ένα ταξίδι και έχει ως στόχο τη συγκέντρωση ενός σώματος μελετημάτων, το οποίο να δίνει στον αναγνώστη, με τρόπο ευσύνοπτο αλλά διεισδυτικό, τα στοιχεία και τα γεγονότα που σημάδεψαν την κοινότητα και το χωριό Βαλτινό, αποκαλύπτοντας την αφετηρία, τη διαδρομή και την εξέλιξή του.

Με τον όρο «Κοινότητα» νοείται μία ομάδα ανθρώπων που ζουν σε ένα κοινό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα νοείται και η διοικητική αρχή της.

Η αφήγηση ξεκινάει από την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα και γίνεται στη βάση της συμπόρευσης –στη ροή του χρόνου– των σημαντικότερων γεγονότων της ελληνικής ιστορίας, των σημαντικότερων γεγονότων της κοινότητας Βαλτινού –ως διοικητική αρχή– και των σημαντικότερων γεγονότων της κοινότητας, ως ένα σύνολο ανθρώπων που ζουν σε ένα κοινό περιβάλλον.

Η σύνδεση και η συνέχεια των γεγονότων με τις ιστορικές εξελίξεις της χώρας υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στοχοθεσία.

Η θητεία μου ως δήμαρχος Καλλιδένδρου μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποκομίσω εμπειρίες και γνώσεις τέτοιες που να μου παρέχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσω, με μεγαλύτερη ευκολία και στην πραγματική τους διάσταση, τις διάφορες πτυχές της.

Έτσι, επιπλέον στο βιβλίο εξετάζονται και καταγράφονται τα διάφορα φυσιογνωμικά, γεωγραφικά και στατιστικά στοιχεία, η υλικοτεχνική υποδομή, το ανθρώπινο δυναμικό και τα διάφορα έργα και παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη λειτουργία του θεσμού της κοινότητας.

Με την ελπίδα να έχει εμφιλοχωρήσει στις σελίδες αυτού του βιβλίου το ουσιώδες και το αληθινό, εύχομαι το έργο αυτό να προκαλέσει έμπνευση και δημιουργικό ενδιαφέρον για τις νεότερες γενεές.

Δημήτρης Τσιγάρας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου